Funkcje wymierne
ciekawsky: Podaj wzór funkcji, której wykres jest:
a) linią prostą przechodzącą przez (1,2) bez tego punktu
b) parabolą przechodzącą przez (−1,5) bez tego punktu
c)hiperbolą bez trzech losowych punktów (podaj współrzędne wybranych punktów)
a) wydaje mi się, że np. (16x−16)/(8x−8) jest OK
b),c) nie mam głowy o tej godzinie
Jak ktoś może, to prosiłbym o pomoc. Z góry dzięki, bo nie będzie mnie dłuższą chwilkę.
30 wrz 03:17
Janek191:
a) np.
P = ( 1`; 2)
y
1 = a x
2 = a*1 ⇒ a = 2
Odp. y = 2x ∧ x ≠ 1
==================
b)
np.
A = ( − 1; 5)
y
2 = a x
2
5 = a*(−1)
2 = a
Odp. y = 5 x
2 ∧ x ≠ − 1
======================
c) np.
| | 2 | |
y = |
| ∧ x ≠ −1 ∧ x ≠ 1 ∧ x ≠ 2 |
| | x | |
================================
A
1 = ( − 1; −2 ), A
2 = ( 1; 2), A
3 = ( 2; 1) − nie należą do wykresu danej funkcji
30 wrz 07:00