równania
nb: rozwiaz rownanie w zbiorze liczb naturalnych
a) (x−5)(y+2) = x tu mi wyszlo x=6 i y = 4, w odp sa dodatkowo x=10 i y = 0
b) (x−y)(x+y) /2 = x
30 wrz 00:19
ZKS:
(x − 5)(y + 2) = x
(x − 5)(y + 2) − x + 5 = 5
(x − 5)(y + 1) = 5
x − 5 = 5 ∧ y + 1 = 1 ∨ x − 5 = 1 ∧ y + 1 = 5
x = 10 ∧ y = 0 ∨ x = 6 ∨ y = 4.
30 wrz 00:30
nb: dziekuje
30 wrz 00:33
Janek191:
Inaczej:
a)
( x − 5)( y + 2) = x
| | x | | x | | 2*( x −5) | | x | | 2x − 10 | |
y = |
| − 2 = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | x − 5 | | x − 5 | | x − 5 | | x −5 | | x − 5 | |
| | − x + 10 | | − x + 5 | | 5 | | 5 | |
y = |
| = |
| + |
| = |
| − 1 |
| | x − 5 | | x − 5 | | x − 5 | | x −5 | |
1) x − 5 = 1 ⇒ x = 6 ∧ y = 5 − 1 = 4
2) x − 5 = 5 ⇒ x = 10 ∧ y = 1 − 1 = 0
================================
30 wrz 07:29