równania
natalia: rozwiąż równanie w zbiorze liczb naturalnych:
(x−5)(y+2) = 2
bardzo proszę o pomoc
29 wrz 23:37
pigor: ... wystarczy zauważyć, że
(x−5)(y+2)= 2 ⇔ (x−5)(y+2)= 2*1 ⇔ (x−5=2 i y+2=1) lub (x−5=1 i y+2=2) ⇔
⇔ (x=7 i y= −1∉N) lub (x=6 i y=0) ⇔
(x,y)= (6,0) . ...
29 wrz 23:53
natalia: a cos tego typu ?
a) (x−5)(y+2) = x tu mi wyszlo x=6 i y = 4, w odp sa dodatkowo x=10 i y = 0
b) (x−y)(x+y) /2 = x
30 wrz 00:09
Aga1.: b)Nie wiem, czy jest to jedyne rozwiązanie
x=0 i y=0
30 wrz 08:41
ZKS:
Jeszcze jest x = 2 ∧ y = 0.
30 wrz 13:48
pigor: ..., zauważ, że
b)
12(x−y)(x+y)= x /*2 ⇔ x
2−y
2= 2x /+1 ⇔ x
2−2x+1−y
2= 1 ⇔
⇔ (x−1)
2−y
2= 1 ⇔ (x−1−y)(x−1+y)= 1 ⇔
⇔ [(x−1−y=1 i x−1+y=1] lub [x−1−y=−1 i x−1+y=−1] ⇔
⇔ (x−y=2 i x+y=2) lub (x−y=0 i x+y=0) ⇔
(xy)=(2,0) lub
(x,y)=(0,0).
30 wrz 14:30
nb: dziękuję bardzo!
30 wrz 19:34