bardzo proszę o pomoc!!!
gimigis: Podaj dziedzinę funkcji f i naszkicuj jej wykres...
30 wrz 14:22
AS:

Dla sinx = 0 funkcja nieokreślona
| | |sinx| | |
Dla sinx > 0 |
| = 1 |
| | sinx | |
| | |sinx| | |
Dla sinx < 0 |
| = −1 |
| | sinx | |
30 wrz 14:57
gimigis: jeju a co to jest


nie rozumiem tego
30 wrz 19:07
AS: Czego nie rozumiesz?
| | |sinx| | | sinx | |
Dla sinx > 0 |
| = |
| = 1 |
| | sinx | | sinx | |
| | |sinx| | | −sinx | |
Dla sinx < 0 |
| = |
| = −1 |
| | sinx | | sinx | |
Powtórz sobie wartość bezwzględną x
30 wrz 20:04
gimigis: rozumiem to z tą 1 i −1 tylko ten rysunek jest strasznie głupi,ale zrobiłam już sama następne
zadania i mniej więcej łapię o co chodzi
30 wrz 20:14
AS: W przedziale (0,π) funkcja sinx jest dodatnia i w tym przedziale
przyjmuje wartość stałą równą 1, w przedziale (π,2π) przyjmuje
wartość stale ujemną i przyjmuje wartość stałą równą −1 zgodnie
z wartością ułamka.
W następnych przedziałach powtórzy się to samo tylko przemiennie.
Sprawdź tabelką
x 10 20 30 .... 190 200 210 stopni
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sinx 0.1736 0.342 0.5 −0.1736 −0.342 −0.5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|sinx| 0.1736 0.342 0.5 0.1736 0.432 0.5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| |sinx| | |
| 1 1 1 −1 −1 −1 |
| sinx | |
30 wrz 20:31