rownania logarytmiczne
Kuba: log2(9x−1 + 7) = 2 + log2(3x−1 + 1)
29 wrz 22:27
ICSP: D : x ∊ R i mam :
9
x−1 + 7 − 4*3
x−1 − 4 = 0
t = 3
x−1 , t > 0
t
2 − 4t + 3 = 0
t = 1 v t = 3
Stąd x = 1 v x = 2
Proste prawda ?
29 wrz 22:29
Kuba: log2 z 2 to 4? a nie 1 jak myslalem?
29 wrz 22:31
Kuba: sorry kurcze cos mi sie myli to wszystko dzis
29 wrz 22:31
ICSP: 2 = log
2 4
29 wrz 22:31
Kuba: juz wiem
29 wrz 22:33
Kuba: teraz cos glupszego:
log6( 3x2+ 1) − log6(32−x2 + 9) = log62−1
29 wrz 22:41
29 wrz 22:47
ICSP: tak samo
D : x ∊ R
6 *3
x2 + 6 = 2 * 3
2 − x2 + 18
| | 18 | |
6 * 3x2 − |
| − 12 = 0 |
| | 3x2 | |
biorąc t = 3
x2 gdzie t > 0
co jest równoważne
t
2 − 2t − 3 = 0
skąd t = 3 v t = −1 i drugie jest sprzeczne z założeniem
3
x2 = 3 ⇒ x = ± 1
29 wrz 22:48
ICSP: ostatni przykład był robiony dziś na forum.
29 wrz 22:49
Kuba: a ten ostatni to ze x/(x+1) = 0,1
29 wrz 22:51
ICSP: Nie
Poszukaj na forum. Było dziś .
29 wrz 22:52
Kuba: dziękuje wielkie dzieki,. staram sie ogarnac to co napisales teraz hmm i nie moge heh
29 wrz 22:54
ICSP: bo pisałem skrótowo

Te zadanka zawsze robi się takim samym schematem

Sprowadzasz dwie strony do postaci
log
a b = log
a c i pomijasz logarytmy :
b = c
dalej dostajesz równanie kwadratowe, ewentualnie równania wielomianowe.
29 wrz 22:55
Kuba: spoko cos juz lapie, ale log6 2−1 to chodzi o logarytm opodstawi 6 z jedynki? czy z dwojki a
ta jedynka to poza logarytmem?
29 wrz 22:57
ICSP: log6 (2) − 1
29 wrz 22:58
dingo:
niesymetryczne "bombki" .......zgłoś się szybko do lekarza i przy okazji do psychiatry !
29 wrz 23:01
Kuba: a jakbym zrobil tak 2(3x2 +1) / 32−x2 = −1
29 wrz 23:02
Kuba: tam jest jeszcze plus 9 32−x2 + 9
29 wrz 23:03
Kuba: tak to chyba nie da rade
29 wrz 23:04
ICSP: nie możesz tak :
Jeśli już to :
| | 3x2 + 1 | |
log6 [ |
| ] = −1 |
| | 2 * (32 − x2 + 9) | |
29 wrz 23:04
Kuba: Dobra wielkie dzięki ludziska, dobra ta stronka, trzymajcie sie, dzieki za pomoc
29 wrz 23:05