wyrazenia
ytrgf: wiedzac ze x= √3 + 1 i y=√3 oblicz jak najprostszym sposobem wartosc wyrazenia
x3+y3
29 wrz 21:44
29 wrz 21:46
ytrgf: nawet nie wiem co mam napisac tyle mam skreslen na kartce
29 wrz 21:51
ytrgf: prosze o pomoc
29 wrz 21:55
Basia: a mnie się wydaje, że ona jest całkiem pusta, ta kartka
29 wrz 22:03
ytrgf: skoro tak twierdzisz.
29 wrz 22:05
Basia:
(2√3+1)3 = (2√3)3 + 3*(2√3)2*1 + 3*2√3*12 + 13 =
8*3√3 + 3*4*3*1 + 3*2√3*1 + 1
bo (√3)3 = √3*√3*√3 = √9*√3 = 3√3
dokończ obliczenia
29 wrz 22:05
ytrgf: w wyniku ma wyjsc 10 + 9√3
nie chce mi wyjsc
29 wrz 22:18
5-latek: (2√3+1)3=30√3+37
I teraz zauwaz ze (x+y)3=x3+3x2y+3xy2+y3 wiec x3+y3=(x+y)3−3x2y−3xy2
Wiec x3+y3=30√3+37−3(√3+1)2*√3−3(√3+1)*3= licz
29 wrz 22:36
ytrgf: nie da sie tego wszystkiego jakos prosciej zapisac?
29 wrz 22:44
Basia: o masz; a ja zobaczyłam (x+y)3
przecież x3+y3 to proste
(√3)3 + (√3+1)3 =
3√3 + 3√3 + 3*(√3)2*1 + 3*√3*12 + 13 =
3√3+3√3+3*3*1+3√3+1 = ................................
dokończ; teraz łatwo
29 wrz 22:45
PW: A może spróbuj tak: x=y+1 (jak łatwo zauważyć), czyli masz obliczyć
(y+1)3+y3
Mniej szczegółów, sam wzór skróconego mnożenia. Po pokonaniu tego − wstawić y=√3.
29 wrz 22:45
5-latek: No niestety nikt nie powiedzial ze bedzie latwo. wiec dalej
x3+y3= 30√3=37−3√3(3+2√3+1)−9(√3+1)=30√3+37−9√3−18−3√3−9√3−9=9√3+10 na
szczescie wyszlo
29 wrz 22:55
5-latek: Ciekawe czy chociaz tu zajrzy jutro
29 wrz 23:20
ytrgf: dziekuje !
29 wrz 23:37
5-latek:
30 wrz 17:42