Daną liczbę zapisz jako potęgę liczby 2
kamczatka: Daną liczbę zapisz jako potęgę liczby 2
√8√8√8
wiem że √8 to 80,5
29 wrz 21:42
Aga1.: a 8=23
29 wrz 21:43
kamczatka: każda 8 jest pod pierwiastkiem i tutaj jest pierwiastek 8 pod pierwiastkiem 8 i potem znów tak
samo.
29 wrz 21:46
Basia:
√8√8√8 = √8*√√8*√√√8
29 wrz 21:47
kamczatka: to jak to zrobić ?
29 wrz 21:49
Basia:
81/2*(81/2)1/2*((81/2)1/2)1/2 =
81/2*81/4*81/8 = 8(12+14+18) =
8(48+28+18) = 878 = (23)7/8 =
221/8 = 2(2+68) = 22*23/4 = 44√23 = 44√8
29 wrz 21:53
kamczatka: dobra dzięki wielki może to pojmę.
29 wrz 21:55
Aga1.: √√√8=8√8=8√23=23/8
29 wrz 21:56
kamczatka: | | 11 | |
to które rozwiązanie dobre bo według Basi to by było 2 do potęgi |
| |
| | 4 | |
29 wrz 22:03
Aga1.: Pokazałam Ci trochę inny sposób, ale końcowy wynik taki sam
√8=√23=23/2=212/8
√√8=4√8=4√23=23/4=26/8
212/8*26/8*23/8=221/8
29 wrz 22:22
Basia:
tam ma być 22+58
niedowidzę wyraźnie
czyli potem będzie 22*25/8 = 48√25 = 48√32
29 wrz 22:28
kamczatka: nie ogarniam tego przykładu.
30 wrz 18:31
kamczatka: Basia byś mogła jeszcze raz to rozpisać żeby wyszło w potędze 2 ?
30 wrz 18:44
kamczatka: ?
30 wrz 21:32
Mila:
Troche podobnie jak u Agi
√8√8√8=c /2
8*√8√8=c2 /2
82*8*√8=c4/2
(82)2*82*8=c8
84*82*8=c8
87=c8
(23)7=c8 /18
c=(221)18=2218
30 wrz 21:42
kamczatka: | | 1 | |
czemu tylko c dzielisz przez |
| ? |
| | 8 | |
30 wrz 21:49
kamczatka: | | 8 | |
bo nie powinno być * |
| ? bo to przecież odwrotność dzielenia. |
| | 1 | |
30 wrz 21:51
kamczatka: to jak to jest?
1 paź 17:29
kamczatka: ?
1 paź 18:07
matyk: | | 1 | |
jest ok podnosimy obie strony do potęgi |
| |
| | 8 | |
1 paź 18:09
jakubs: Nie dzieli tylko podnosi do potęgi
18
1 paź 18:09
Aga1.: Basia Ci rozpisała krok po kroku, tylko zapisz do tego momentu
....=221/8.
1 paź 18:12