Oblicz
Grzech667: √38−12√2−√11−6√2=
nie wiem jak zabrać się do tego zadania, proszę o wskazówki
29 wrz 21:36
ICSP: postaraj się zawinąć
38 − 12
√2 do wzoru (a − b)
2
a potem skorzystaj ze własności
√a2 = |a|
Trzeba tylko troszkę pomyśleć
29 wrz 21:37
ZKS:
Szukaj wzorów skróconego mnożenia
a2 − 2ab + b2 = (a − b)2.
29 wrz 21:38
Technik:
To nie dobrze ja nie wiesz

|6−
√2|−|3−
√2|=6−
√2−3+
√2=3
29 wrz 21:40
Grzech667: wielkie dzięki, już wcześniej na to patrzyłem w ten sposób, ale chyba miałem przeciążony umysł,
jeszcze raz wielkie dzięki
29 wrz 21:43