parametr
felicja: Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a.
a2x+1=a2+ax
29 wrz 21:20
ICSP: a
2x − ax = a
2 − 1
x(a
2 − a) = a
2 − 1
dla a = 0 mamy
0 = −1 − sprzeczność brak rozwiązań
dla a = 1
0 = 0 − tożsamość
dla a ≠ 0 ∧ a ≠ 1 :
| | a+1 | |
x = |
| − jedno rozwiązanie |
| | a | |
Czyli :
0 rozwiązań gdy a = 0
nieskończenie wiele rozwiązań gdy a = 1
1 rozwiązanie gdy a ∊ R\{0 ; 1}
29 wrz 21:24
Aga1.: a2x−ax=a2−1
x(a2−a)=a2−1
Gdy a2−a≠0 , czyli a≠0 i a≠1 to równanie ma jedno rozwiązanie.
Dla a=0 mamy 0=−1
Dla a=0 równanie jest sprzeczne.
Dla a=1 mamy 0=0.
Dal a=1 równanie jest tożsamościowe.
29 wrz 21:27