2 zadania. Poziom gimnazjalny.
Krzysiek: 1. Ojciec może przekopać działkę w ciągu 9 godzin, a syn potrzerzebowałby 18 godzin.
W ciągu ilu godzin przekopią działkę, gdy będą pracowali razem? Zapisz obliczenia.
2.Statek przepłynął 20 km w ciągu 1g 15min.
Oblicz, z jaką prędkością płynął statek. wynik podaj w węzłach, w zaokrągleniu do całości (1
węzeł = 1 mila morska na godzinę , a mila = 1830m
29 wrz 21:10
irena_1:
1.
| 1 | | 1 | | 2+1 | | 3 | | 1 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| 9 | | 18 | | 18 | | 18 | | 6 | |
W ciągu 6 godzin
29 wrz 21:15
irena_1:
2.
| 20 | | 5 | | 4 | | km | | 16 | |
| =20: |
| =20* |
| =16 |
| = |
| ≈8,74 węzła≈9 węzłów |
| 114 | | 4 | | 5 | | h | | 1,83 | |
29 wrz 21:17
Eta:
1/ x −− ilość godzin potrzebnych na wykonanie całej pracy gdy pracują razem
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pracując razem : |
| + |
| = |
| ⇒ x=........ |
| | 9 | | 18 | | x | |
29 wrz 21:17
Aga1.: | | 1 | | 1 | |
1)W ciągu godziny ojciec skopie |
| całej działki, a syn |
| część działki. |
| | 9 | | 18 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
Pracując razem w ciągu godziny przekopią |
| + |
| = |
| = |
| całej działki. |
| | 9 | | 18 | | 18 | | 6 | |
To w ciągu ilu godzin skopią całą działkę?
29 wrz 21:18