Oblicz:
pati: 3√0,375 * 3√9 + (3−1 − 4√16/81)−2 =
29 wrz 21:09
jakubs: 3√0,375*3√9=3√278=32
3−1=13
4√1681=23
Wykonaj działania w nawiasie i podnieś do potęgi −2 i dodaj.
29 wrz 21:13
pati: | | 3 | |
Skąd się wzięły |
| ?  |
| | 2 | |
29 wrz 21:16
Grzech667: haha robiłem to dzisiaj
=3√0,53 *3*9 +(13 − 23)−2=
=0,5*3+(−13)−2=
=1,5+9=
=11,5
29 wrz 21:21
pati: 9+1,5=10,5
29 wrz 21:24
jakubs: Ponieważ można mnożyć pierwiastki o tych samych potęgach
3751000*9=
278. A w twoim
zadaniu jest to jescze pod pierwiastkiem 3 stopnia więc wynik to
32.
Rozumiesz?
29 wrz 21:25
Grzech667: a no tak rozpędziłem się
29 wrz 21:27