Wyznacz
PanProblem: Wyznacz wszystkie wartości parametrów a i b dla których wielomian W(x)=x3−21x2+ax+b ma trzy
pierwiastki dodatnie tworzące ciag geometryczny o pierwszym wyrazie x1=3 i sumie 21. Rozwiąż
nierówność W(x)(x−3)>0
29 wrz 20:47
Basia:
W(x) = x
3 − 21x
2 + ax + b
x
1 = 3 ⇒ W(3)=0 ⇒ 27−21*9+a*3+b=0
27 − 189 + 3a + b = 0
3a+b = 189−27
3a+b = 162
x
1+x
1*q + x
1*q
2 = 21
3+3q+3q
2 = 21
3q
2 + 3q − 18 = 0 /:3
q
2 + q − 6 = 0
Δ = 1 + 24 = 25
czyli to może być ciąg: −3; 9; −27 lub −3; −6; −12
przypadek 1:
x
1 = −3 x
2 = 9 x
3 = −27
W(9) = 0
9
3 − 21*9
2+a*9+b = 0
liczysz i rozwiązujesz układ równań (drugie już masz: 3a+b = 162 )
potem podstawiasz za a i b i dopiero mając jawną formę W(x)
rozwiązujesz nierówność
przypadek 2:
tak samo
29 wrz 20:58
PanProblem: czyli to może być ciąg: −3; 9; −27 lub −3; −6; −12

Dlaczego −3 skoro pierwszy wyraz ciągu to 3?
29 wrz 21:15
Aga1.: Raczej 3,−9, 27 lub 3,6,12.
29 wrz 21:21
Basia: pomyliłam się; gdzieś zobaczyłam −3 (nie wiem gdzie)
oczywiście tak jak napisała Aga1
3, −9, 27 lub 3; 6; 12
29 wrz 21:24
Grzech667: tam gdzie było q1=−3
29 wrz 21:28
PanProblem: i do tego wydaje mi się że q>0 czyli będzie tylko ten przypadek x1=3 x2=6 x3=12
29 wrz 21:28
Basia: a skąd niby wynika, że q>0 ?
chyba, że było w treści, a nie dopisałeś
29 wrz 21:29
Basia: a sorry; było w treści "trzy pierwiastki dodatnie"
czyli q= −3 odpada
zostaje q=2 i ciąg 3,6,12
29 wrz 21:31
PanProblem: otóż to no i o ile nie zroibiłem błędów to wyszło by (x3 − 21x2 + 126x − 216)(x−3)>0
Ma ktoś pomysł na rozłożeniu tego wielomianu?
29 wrz 21:33
Basia:
chyba dobrze, bo pięknie się rozkłada
126 = 2*63 = 2*3*21
216 = 63
x3−21x2+126x−216 = (x3 − 63) − 21x(x−6) =
(x−6)(x2+6x+36) − 21x(x−6) =
(x−6)(x2+6x+36−21x) = (x−6)(x2 − 15x + 36)
dalej już na pewno wiesz
29 wrz 21:37
PanProblem: wynik konowcy sie zgadza

Dziek iza pomoc
29 wrz 21:46