Funkcje-kiełbasa
Technik:
Funkcja każdej liczbie naturalnej trzycyfrowej przyporządkowuje sumę jej cyfr.
a)Podaj wszystkie argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartość 2
b) Dla pewnego argumentu funkcja przyjmuje wartość 15. Uzasadnij, że a dzieli się przez 3
c) Podaj najmniejszą liczbę a taką, że f(a)=20
a) dla x={101,110,200}
b) Liczba dzieli się przez 3 jeśli suma jej cyfr jest podzielna przez 3 więc a+b+c=15 tylko jak
to ładnie zapisać ?
c) 299
29 wrz 20:45
Basia: dobrze

to co napisałeś w b) jest dobre, jasne i zupełnie wystarczające, ale jeżeli koniecznie chcesz
to tak:
x = 100*a+10*b+c
f(x) = a+b+c
f(x) = 15 ⇒ a+b+c = 15 ⇒ 3|(a+b+c) ⇒ 3|x
29 wrz 20:49
Technik:
Dziękuję Basiu, masz jeszcze chwilkę ?
29 wrz 20:50
Basia: mam; jak coś masz to pisz
tylko się nie zdziw jak jakiś idiotyzm napiszę; już mi się dzisiaj raz udało
29 wrz 21:01
Technik:
Basia a ten mój zapis a+b+c=15 jest poprawny ?
Funkcja g każdej liczbie x∊<−5,6> przyporządkowuje najmniejszą liczbę całkowitą n taką, że 3n
jest większa od x
a) podaj wartość funkcji g dla argumentów 0,−5, √2
b) Podaj miejsca zerowe funkcji g
c) Podaj zbiór wartości
a) g(0)=1
g(−5)=−1
g(√2)=1
b) MZ=(−3,0) (−2,0) (−1,0)
c) ZW=C
29 wrz 21:07
Basia:

1. jest poprawny
2.
a) i b) dobrze
c) nie
najmniejsze x= −5 i f(−5) = −1
największe x=6 i f(6) = 3
ZW = {−1; 0; 1; 2; 3}
to jest jej wykres
29 wrz 21:20
Technik:
Basia ale tam jest przedział <−5,6> więc to chyba nie są wszystkie miejsca zerowe powinno
być
<−3,0)
a odnośnie c )
ZW są przecież liczby całkowite ?
29 wrz 21:24
Basia:
tak; zb.miejsc zerowych to <−3;0)
myślałam, że chodzi tylko o całkowite; nie doczytałam
ad.c
oczywiście, że całkowite, ale przecież nie wszystkie; tylko pięć należy do ZW
−1; 0; 1; 2; 3
ZW = {−1; 0; 1; 2; 3}
czyli zbiór, do którego tych pięć liczb należy
29 wrz 21:28
Technik:
No to lecimy dalej:
Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej x przyporządkowuje najmniejszą liczbę nieujemną a taką,
że x+a jet liczbą całkowitą podzielną przez 4
a) Jaką wartość przyjmuję funkcja f dla argumentu −10,5, a jaką dla argumentu
√2
b) ile jest miejsc zerowych funkcji f należących do przedziału <1,100>
c) Podaj zbiór wartości
d) Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n suma f(n)+f(n+1)+f(n+2)+f(n+3) ma stałą wartość
a) f(−10,5)=−2,5
f(
√2)=4−
√2
b) a
1=4
a
2=8
r=4
a
n=100
n=25 miejsc zerowych
c) ten nieszczęsny zbiór wartości C ?
d) tego nie wiem
29 wrz 21:51
Basia:
najmniejszą liczbę nieujemną
(a)
−2,5 jest ujemne
−10,5+2,5 = −8 i jest podzielna przez 4
f(−10,5) = 2,5
f(√2) dobrze
(b) dobrze
(c) <0; +∞)
(d)
spośród liczb: n; n+1; n+2; n+3 dokładnie jedna jest podzielna przez 4,
dokładnie jedna daje resztę 1; dokładnie jedna resztę 2 i dokładnie jedna resztę 3
no to mamy:
f(n)+f(n+1)+f(n+2)+f(n+3) = 0+1+2+3 = 6
(dla formalności; to może być 1+2+3+0 lub 2+3+0+1 lub 3+0+1+2, ale to przecież już nie ma
znaczenia)
29 wrz 22:00
Technik:
Funkcja f każdej liczbie naturalnej n przyporządkowuje liczbę jej cyfr potrzebnych do jej
zapisania w zapisie dziesiętnym
a) Podaj zbiór wartości ZW=N
b) Dla ilu argumentów funkcja przyjmuję wartość 3−dla 900 argumentów
c) Podaj wszystkie argumenty n<3000 dla których zachodzi równość f(n+1)=f(n)+1
29 wrz 22:03
Technik:
Basia tam się pomyliłem oczywiście powinno być 2,5
ale zbiór wartości <0,∞) ?
29 wrz 22:05
Basia:
o Chryste Panie

ZW = <0;4)
29 wrz 22:07
Technik:
ZW ten zbiór wartości oczywiście do zadania 21:51 ma się rozumieć ?
29 wrz 22:08
Basia: tak; oczywiście
29 wrz 22:10
Technik:
Ale czemu <0,4) otwarty przy 4 ?
29 wrz 22:17
Technik: Jak byś jeszcze miała czas to spójrz na zadanie 22:03 ?
29 wrz 22:17
Basia: otwarty;
jeżeli x+4 jest podzielne przez 4 ⇒ samo x też czyli f(x) = 0
patrzę na to z 22:03
29 wrz 22:29
Basia:
tutaj wszystko zależy od interpretacji
czy do zapisania liczby 111 potrzebuję trzech cyfr czy jednej
(trzech miejsc na pewno, ale czy trzech cyfr ?)
czy do napisania liczby 10150 potrzebuję 151 cyfr, czy dwóch ?
jest to tam jakoś doprecyzowane ?
29 wrz 22:40
Technik:
Zadanie podałem dokładnie

ale chyba pierwsza wersja ?
29 wrz 22:43
Basia: zobacz w odpowiedziach jaka jest odpowiedź do (b)
jeżeli 900 to pierwsza; jeżeli 9*9*8 = 81*8 = 648 to druga
też się skłaniam do pierwszej, bo w wersji drugiej (c) byłoby bardzo trudne
29 wrz 22:47
Technik: 900
29 wrz 22:49
Basia:
czyli wersja pierwsza
(a) N+ (nie ma liczb zerocyfrowych)
(b) 900
(c) 9 i 10; 99 i 100; 999 i 1000;
29 wrz 22:56
Technik:
Ale jak zrobić ten punkt c) ?
29 wrz 22:58
Basia: nijak nie robić; tylko pomyśleć
wartość tej funkcji zmienia się gdy "przeskakujesz"
z liczb jednocyfrowych na dwucyfrowe
z dwucyfrowych na trzycyfrowe
z trzycyfrowych na czterocyfrowe
i tak dalej
bierzesz dwie kolejne liczby: n i n+1
to albo mają tyle samo cyfr i wtedy f(n+1)=f(n)
albo ta n+1 ma o jedną cyfrę więcej
no to masz tylko te trzy pary w przedziale <0;3000>
w ogóle jest ich nieskończenie wiele
9 i 10; 99 i 100; 999 i 1000; 9999 i 10000; 99999 i 100000 ;.....................
ogólnie są to party: 10n−1 i 10n gdzie n∊N+
29 wrz 23:05
bezendu:
f(9+1)=2 f(9)+1=2
f(99+1)=3 f(99)+1=3
f(999+1)=4 f(999)+1=4
29 wrz 23:09
Technik: Basia dziękuję
29 wrz 23:18