matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Maras:
Witam Oblicz długosć odcinków OA , OC i CD , uwzględniajać dane przedstawione na rysunku Czarne kropki to kąt prosty Proszę o pomoc
29 wrz 20:41
irena_1:
|OA|=x
x
x+5
=
2
3
3x=2x+10 x=10 |OC|=y y
2
+2
2
=10
2
y
2
=100−4=96 y=4
√
6
|OD|=t
3
2
=
t
4
√
6
2t=12
√
6
t=6
√
6
|CD|=6
√
6
−4
√
6
=2
√
6
29 wrz 21:03