narysuj wykres
zosia: narysuj wykres cos(pi*x). czy ktos moze mi wytluamczyc jaki ma wplyw na wykres ta liczba pi?
zosi
29 wrz 20:39
PW: Zmieni się okresowość. Gdy np. mamy funkcję f(x)=cos3x, to jej okres nie jest 2π (jak funkcji
| | 2π | |
cosinus), lecz |
| . Jaki będzie okres funkcji cos(πx)? |
| | 3 | |
29 wrz 20:44
Basia: taki sam jak np. liczba 2
umiesz narysować wykres y = cos2x ?
wykres y=cos(πx) jest zbliżony do wykresu y=cos(3x)
tyle, że miejscami zerowymi będą: ±12, ±32, ±52 i tak dalej
wartość 1 będzie dla x= 0, ±2, ±4,.... i tak dalej
wartość −1 dla x = ±1, ±3, ±5 i tak dalej
29 wrz 20:45
zosia: albo jest tak pozno albo ja tepa jestem

ale skad mam wiedziec, ze ta akurat funkcja bedzie
miala te miejsca zerowe?
29 wrz 20:52
zosia: ok, juz rozumiem. dziekuje za pomoc

troche mi zajelo zeby dotarlo
29 wrz 20:56
Basia: na zdrowie
29 wrz 21:00