oblicz wartosc wyrazenia
Ewa: oblicz waartosc wyrazenia
(√2x−1)(√2x+1)−(√2x−1)2 + (x−√2)2 gdy x= −√3
29 wrz 20:16
5-latek: Wykorzystaj wzory skoroconego mnozenia (a−b)2= a2−2ab+b2 i (a−b)(a+b)=a2−b2
29 wrz 20:20
Ewa: robilam juz wszystkie mozliwe kombinacje. wynik wychodzi inny niz w ksiazce.
29 wrz 20:21
5-latek: ten √2x to ma byc tak zapisane czy ten x jest pod pierwiastkiem
29 wrz 20:26
Eta:
2x2−1 −(2x2−2√2x+1)+x2−2√2x+2 = −1 +2√2x−1+x2−2√2x+2 = x2
zatem dla x= − √3 x2= (−√3)= 3
29 wrz 20:26
Ewa: pod pierwiastkiem. wynik ma wyjsc 3 a mi ciagle jakies niestworzone liczby wychodza
29 wrz 20:26
Eta:
Ja odczytałam tak: (√2*x −1) (√2*x+1) −(√2*x−1)2+(x−√2)2
29 wrz 20:29
5-latek: A widzisz jednak nie pod pierwiaskiem . Masz juz policzone. Ja tak szybko juz nie licze
29 wrz 20:30
Ewa: juz chyba wiem gdzie zrobilam bledy, bardzo Ci dziękuję za pomoc
29 wrz 20:31
Eta:
Poprawiam zapis x2= (−√3)2= 3
29 wrz 20:34
Ewa: bardzo dziękuję
29 wrz 20:36
Technik:
Etunia masz czas na dokończenie wczorajszego zadania ?
29 wrz 20:37