Samochód przejechał drogę długości 120km.
sonia: Samochód przejechał drogę długości 120km. gdyby jechał ze średnią prędkością o 30km/h większą
to czas jazdy byłby krótszy o 54min (54/60 godz) jaka była szybkośc tego samochodu?
29 wrz 20:08
Eta:
t>0, v>0
(v+30)(t−0,9)=120
| | 120 | |
(v+30)( |
| −0,9)= 120 /*v |
| | v | |
(v+30)(120 −0,9v)=120v
po wymnożeniu i redukcji otrzymasz równanie
v
2+30v−4000=0 Δ =........ v>0
dokończ.......
29 wrz 20:44
Sławek:
| ⎧ | vt=120 | |
| ⎩ | (v+30)(t−0,9)=120 |
|
v=50 km/h
29 wrz 20:55