Pomocy!
Sylwia: Mam taki przykład:
...wyliczam dziedzinę:
D: x
2+6x−5≠0
a=1 b=6 c=−5
Δ=b
2−4ac
Δ=6
2−4*1*(−5)
Δ=36+20
Δ=56
....jak mam dalej wyliczyć dziedzinę i czy dobrze to zrobiłam ?
Sylwia: x1 i x2 tak tylko, żeby to zrobić potrzebny mi jest
√Δ którego nie mogę wyliczyć z 56.
Dziękuję
PW: Można tej męki uniknąć. Ułamek (tam gdzie ma sens) jest zerem wtedy i tylko wtedy, gdy jego
licznik jest zerem.
Obliczamy x
2+3x−10 = 0 ⇔(x+5)(x−2) = 0 ⇔x=−5 ∨ x=2.
Liczby −5 i 2 są rozwiązaniami równania, jeżeli należą do dziedziny funkcji
Sprawdzamy: dla x=−5 mianownik jest równy (−5)
2+6•(−5)−5≠0
dla x=2 mianownik jest równy 2
2+6•2−5≠0
Odpowiedź: Rozwiązaniami równania są liczby −5 i 2.
Ja wiem, że w szkole (poniekąd słusznie) wbija się do głowy: najpierw ustal dziedzinę.
Praktyczne ustalenie jakie liczby są rozwiązaniami równania
nie wymaga ustalenia
dziedziny − wystarczy sprawdzić, czy liczby wytypowane jako rozwiązania należą do
dziedziny (a to sprawdzaliśmy licząc, czy mianownik nie jest zerem).