matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
asia:
Udowodnij tożsamość a)(
1
sin
2
α
−1)tgα=ctgα b)
cosα
sinα−1
+tgα=−
1
cosα
30 wrz 13:58
Eta:
pomagam
30 wrz 14:12
Eta:
a)
1 −sin
2
α
cos
2
α
L=(
)*tgα=
*tgα= ctg
2
α*tgα=ctgα*(ctgα*tgα) =
sin
2
α
sin
2
α
=ctgα*1 =ctgα L=P wyrażenie jest tożsamością dla sin α≠0 i cosα≠0
sinα
b) tgα=
, dla cosα≠0
cosα
cosα
sinα
cos
2
α + sin
2
α − sinα
+
=
=
sinα−1
cosα
cosα(sinα −1)
1 −sinα
−(sinα−1)
1
=
=
= −
cosα(sinα−1)
cosα( sinα−1)
cosα
L=P wyrażenie jest tożsamością , jeżeli sinα≠ 1 i cosα≠0
30 wrz 14:25
asia:
Eta dzięki wielkie
1 paź 12:35
asia:
Eta dzięki wielkie
1 paź 12:35