wartość bezwzględna
misia: I 3+ I 4−x I I = 10 − ciągle walczę z bezwzględnością.. jak to rozwiązać?
29 wrz 19:27
29 wrz 19:30
misia: Dziękuję! Odkryłam tę stronkę dopiero pod koniec minionego tygodnia i przyznam się, jeszcze nie
poruszam się tu jeszcze zbyt pewnie
29 wrz 19:49
5-latek: I jak Misiu idzie rozwiazywanie
29 wrz 19:51
misia: spróbuję:
1. 3+ I4−xI = 10
I4−xI = 7
4−x=7 4−x=−7
x= −3 x=11
2. 3+ I4−xI= −10
I4−xI = −13
4−x=−13 4−x=13
x=17 x=−9
Rozwiązaniem są zatem x ∊ {−9,−3,11,17 }
Czy dobrze?
29 wrz 20:11
5-latek: Dobrze

Tutaj jest odwotnie niz przy pzbywaniu sie nawiasow gdzie pozbywamy sie ich od srodka
Tutaj pozbywamy sie wartosci bezwzglednych(inaczej modulow ) od zewnatrz .
29 wrz 20:15
Eta:
2/ |4−x|= −13 −−−−−−sprzeczność
odp: tylko z 1/
29 wrz 20:18
5-latek: Nie zawazylem tego minusa. DObrze z e
Eta pozdrawiam

to sprawdzila .
Sprzecznosc bo wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna .
29 wrz 20:23
misia: No tak.. również się zagapiłam, a właściwie bezkrytycznie kopiowałam sposób postępowania z
przykładu, który mi podpowiedziałeś.
Dziękuję Wam

Mam jeszcze jeden przykład do rozwiązania przed snem. Wpiszę go w normalnym trybie / osobnym
wątku i liczę na podpowiedź lub rozwiązanie. We wtorek sprawdzian..
29 wrz 21:14