oblicz pole trapezu
natalia:

jest to trapez równoramienny oblicz pole
odp. jest 198 1/3
robiłam na wiele sposób ale się nie udaje
29 wrz 19:27
wmboczek:

dalej łatwo
29 wrz 19:57
jakubs:

x=
b−122
Trapez jest opisany na okręgu więc c=
12+b2
I z twierdzenia pitagorasa wyznaczam b i następnie podstawiam do wzoru na pole trapezu.
29 wrz 20:22
natalia:

robię i tak źle wychodzi
29 wrz 20:58
jakubs: 9+24=2c
c=332
h=3√1052
P=99√1054
Trochę dziwne liczby, ale wydaje mi się, że wynik jest poprawny.
29 wrz 21:09
natalia: tam jest błąd powinno być 12 a nie 9
a wysokość trapezu powinna być 2r czyli 14
ale wynik nie wychodzi
29 wrz 21:25
jakubs: Dałaś dwa różne trapezy. Napisz o który Ci chodzi
29 wrz 21:28
natalia: chodzi o ten 1
29 wrz 21:42
jakubs: No to mi wynik wyszedł taki jak podałaś.
Skorzystaj z twierdzenia pitagorasa, x2+h2=c2.
Kilka postów wyżej podałem Ci c i x, wysokość to 2r tak jak zauważyłaś h=14.
Później liczysz pole P=12(a+b)*h
29 wrz 21:53
natalia: h=14
a=24
b=12
P=36*14/2
P=252 a wynik jest 198 1/3
29 wrz 21:58
jakubs: Błąd w obliczeniach, u mnie b=493.
196=144+24b+b2−b2+24b−1444
784=48b
b={49}{3}
P=7*(36+493)=19813
29 wrz 22:04