matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód
Maciek:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b prawdziwa jest nierówność
√
a
2
+1
a
*
√
b
2
+1
b
≥
1
a
+
1
b
29 wrz 19:24
Vax:
√
a
2
+1
1
=
√
(a
2
+1)/a
2
=
√
1+1/a
2
>
√
1/a
2
=
a
a
analogicznie dla b, sumując dostajesz tezę.
29 wrz 19:28