Równanie z pierwiastkami
karelo: Witam!
Mam problem z następującym zadaniem:
Rozwiąż równanie: √x+15−8√x−1 + √x+8−6√x−1 = 1
Zapewne, gdybym podnosił do kwadratu obustronnie to coś mogłoby wyjść jednak jestem pewien że
nie tędy droga a innej nie mogę wymyśleć....
29 wrz 19:15
monik: x−1 jest całe pod pierwiastkiem czy tylko samo x?
29 wrz 20:15
Mila:
x+15−8√x−1=(4−√x−1)2
29 wrz 20:21
karelo: pod pierwiastkiem jest całe x−1. chyba juz bede wiedział jak to ogarnąć.....
29 wrz 20:25
Mila:
Czy pod drugim pierwiastkiem dobrze zapisałeś ?
29 wrz 20:31
karelo: tak.... ale podnioslem to wszystko do kwadratu i nawet obliczenia nie byly zbytnio trudne.
ostatecznie wyszlo mi 0=0
moze malo prawdopodobne ale moze faktycznie nie przewidzieli innego sposobu rozwiazywania tego
zadania...
29 wrz 20:38
PW: Toż Mila podpowiada jak zrobić bez podnoszenia do kwadratu.
Pod drugim pierwiastkiem też jest kwadrat:
x+8−6√x−1 = (3−√x−1)2
29 wrz 21:10
Mila:
Podstawienie:
√x−1=t, t≥0, x−1=t2, x=t2+1
√t2−8t+16+√t2−6t+9=1
√(t−4)2+√(t−3)2=1
|t−4|+|t−3|=1
29 wrz 21:15
Karol: ok teraz wszystko jasne. dzieki
30 wrz 20:50
Mila:

Dobrze, że spojrzałeś, myślałam,że na darmo wyjaśniałam.
30 wrz 21:29