rownanie z wartoscia bezwzgledna
oz: Rozwiąż równanie |x2 − 4| + |x+2| + 6
29 wrz 18:51
Tadeusz: ... równania to ja tu nie widzę −
29 wrz 18:56
jakubs: A to chyba równaniem nie jest
29 wrz 18:56
jakubs: Tadeusz mnie ubiegł
29 wrz 18:57
Tadeusz:
a później to już w przedziałach ...
29 wrz 18:58
oz: a teraz |x
2 − 4| + |x+2| = 6 ?
29 wrz 18:59
PuRXUTM: teraz zrób sam
29 wrz 19:02
PuRXUTM: przedziałami

x
2−4=(x−2)(x+2)
29 wrz 19:03
Tadeusz:
1. (−
∞, −2)
x
2−4 ... dodatnie
x+2 ... ujemne
więc x
2−4−x−2=6 ... x
2−x−12=0 ... itd −

2. <−2, 2)
3. <2,
∞) poradzisz −
29 wrz 19:04