podzielnosc
zadanie: Czy istnieje taka liczba naturalna n podzielna przez 3000, że
liczba n+6 jest podzielna przez
a) 3028 ;
b) 3009 ;
c) 3014 ;
d) 3007 ?
29 wrz 18:41
zadanie: ?
29 wrz 20:45
Mila:
Jakie masz odpowiedzi?
29 wrz 21:19
Vax: n = 3000k, więc mamy sprawdzić czy istnieje takie k, że 3028 | 3000k+6 co jest równoważne
pytaniu czy istnieją takie całkowite k,m, że 3028m − 3000k = 6, a takie k,m nie istnieją, gdyż
lewa strona jest podzielna przez 4 a prawa nie.
Ogólnie równanie ax+by = c ma rozwiązanie w liczbach całkowitych x,y wtedy i tylko wtedy, gdy
nwd(a,b) | c, w ten sam sposób sprawdzasz pozostałe podpunkty
29 wrz 21:37
ICSP: Vax mam pewne pytanie
29 wrz 21:40
Vax: Słucham
29 wrz 21:41
ICSP: Mamy znaleźć wszystkie funkcje spełniające dane równanie :
a) (x−1)f(x+1) = (x+3)f(x−1)
b) (x−1) f(x+1) = (x+2) * f (x)
i o ile w a) podstawiam x = 1 oraz x = −3 i nie ma problemu
to w b) podstawia sie x = 1 , x = 0 , x = −2
Dlaczego w pkt b podstawia się x = 0 oraz pytanie jak znaleźć wszystkie x które trzeba
podstawić ?
29 wrz 21:54
Vax: f nie powinno być przypadkiem wielomianem?

Nie ma żadnego dokładnego schematu, mówiącego jak
postępować w takich zadaniach. Podstawiamy takie wartości, żeby pewne składniki nam się
skróciły/wyzerowały, co nam da pewne informacje o f. Np w b podstawiamy x=1, gdyż wówczas po
lewej stronie czynnik x−1 będzie równy 0 i otrzymamy argument, dla którego f nam się zeruje,
tj 0 = 3f(1) ⇔ f(1) = 0 i teraz możemy zauważyć, że podstawiając x=0 po lewej stronie
dostaniemy f(1), co jest przecież równe 0, czyli znowu coś ciekawego dostaniemy, tj 0 = 2f(0)
⇔ f(0) = 0, możemy też zauważyć, że po prawej stronie mamy czynnik x+2, więc wstawiając x=−2
dostaniemy po prawej stronie 0, a po lewej −3f(−1), więc f(0) = f(1) = f(−1) = 0, czyli o ile
f jest wielomianem dostajemy f(x) = (x−1)x(x+1)Q(x), wstawiamy to do wyjściowego równania i
dostajemy:
(x−1)x(x+1)(x+2)Q(x+1) = (x+2)(x−1)x(x+1)Q(x) ⇔ Q(x+1) = Q(x) dla nieskończenie wielu x, skąd
Q(x) = c, czyli f(x) = c(x−1)x(x+1)
29 wrz 22:05
ICSP: Czyli o to chodzi

Zapewne po zrobieniu jeszcze kilku przykładów uda mi się to zrozumieć

Dzięki za pomoc
29 wrz 22:09