Zadanie
Piotr 10: Dana jest funkcja f(x)=(k−1)*x
3 − 4x
2+(k+2)x. Niech p:R→R oznacza funkcję,która parametrowi k
przyporządkowuje liczbę pierwiastków równania f(x)=0. Znajdź wszystkie wartości k dla których
p(k) jest liczbą parzystą.
Moja odpowiedź to k∊{−3 ;−2 ; 1 ;2}
Proszę o sprawdzenie
29 wrz 18:34
Trivial:
W zadaniu nie napisano czy chodzi o różne pierwiastki, czy z uwzględnieniem krotności.
Przyjmuję, że chodzi o liczbę pierwiastków z uwzględnieniem krotności.
f(x) = (k−1)x3 − 4x2 + (k+2)x = x[(k−1)x2 − 4x + (k+2)]
Ponieważ x = 0 zawsze jest rozwiązaniem, p(k) będzie parzyste tylko wtedy gdy
g(x) = (k−1)x2 − 4x + (k+2)
będzie miało 1 rozwiązanie ⇔ k=1 ∨ Δ=0
Δ = 16 − 4(k−1)(k+2) = 0
k2 + k − 6 = 0
(k−2)(k+3) = 0
Zatem k ∊ { −3, 1, 2 }
Jeżeli to mają być jednak różne pierwiastki, to sposób jest analogiczny:
Ponieważ x = 0 zawsze jest rozwiązaniem, p(k) będzie parzyste tylko wtedy gdy
g(x) = (k−1)x2 − 4x + (k+2)
1) będzie miało 1 rozwiązanie ⇔ k ∊ { −3, 1, 2 }
2) będzie miało 2 rozwiązania − w tym jedno równe zero ⇔ k = −2
Zatem k ∊ { −3, −2, 1, 2 }
29 wrz 20:09
Trivial:
Mała poprawka. W przypadku
różnych pierwiastków
1) będzie miało 1 rozwiązanie −
różne od zera
Co na szczęście nie zmienia wyników.
29 wrz 20:13
Piotr 10: Ok, dzięki
Trivial za sprawdzenie
30 wrz 14:58