Rozwiąż nierówność trygonometryczną
marta: Rozwiąż nierówność trygonometryczną |sinx| ≥ |cosx|
29 wrz 18:26
Mila:

|sinx| ≥ |cosx|⇔
29 wrz 22:46
Saizou : lsinxl≥lcosxl /
2, bo L i P≥0
sin
2x≥cos
2x
0≥cos
2x−sin
2x
cos2x≤0
| | π | | 3π | |
x∊< |
| +kπ; |
| +kπ>, k∊C |
| | 4 | | 4 | |
29 wrz 22:56
PW: Można też podzielić
|tgx| ≥ 1
− wtedy rysunek jest łatwiejszy, bo tylko jedna funkcja. Trzeba jednak opisać sytuację, gdy
cosx=0 i tego dzielenia wykonać nie można.
29 wrz 22:58
marta: dziękuję
29 wrz 23:16
Mila:
29 wrz 23:20
Basia:
cosx = 0 i sinx = 1 dla każdego x=π2+2kπ
1 ≥ 0
|sinx| ≥ |cosx|
nierówność jest spełniona, a tangens nie istnieje
te rozwiązania z nierówności |tgx|≥ 1 nie wyjdą
tak samo jak rozwiązania x = 3π2+2kπ
cosx = 0 i sinx = −1
bezprawne dzielenie przez możliwe zero
29 wrz 23:20
Saizou : rozwiązań od koloru do wyboru
29 wrz 23:20
Basia: Twoje
Saizou jest bardzo zgrabne

Łatwo już rozwiązać tę nierówność cos2x≤0

Tak trzymaj
29 wrz 23:24