proszę o wytłumaczenie tego problemu
michał: cenę pewnego towaru obniżono trzykrotnie za każdym razem o p% oblicz p jeżeli obecna cena
towaru wynosi 51,2% ceny początkowej
29 wrz 18:09
ppp: x − cena towaru przed obniżkami
(100%−p%)*(100%−p%)*(100%−p%)*x=0,512x /:x
| | p | | p | | p | |
(1− |
| )(1− |
| )(1− |
| )=0,512 |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
| (100−p)(100−p)(100−p) | |
| =0,512 /*1000000 |
| 100*100*100 | |
(100−p)
3=512000
1000000−3*10000*p+3*100*p
2−p
3=512000
być może to Ci pomoże, spróbuj dalej sam
29 wrz 18:19
michał: dalej obliczyłam że −30000p + 300p2 − p3 = 488000
i co dalej
29 wrz 18:54
29 wrz 19:01
ala: ( 100−p)3 = 512000
już obliczyłam bo obie strony z pierwiastkowałam wyszło p= 20
dziękuję za podpowiedż
29 wrz 20:04