W 4 szufladach rozmieszczono 4 ponumerowane kule
Ewelina: W 4 szufladach rozmieszczono 4 ponumerowane kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego że w każdej
jednej szufladzie będzie co najmniej jedna kula.
Ja uważam, że będzie 4! ale nie jestem pewna.
Proszę o wyjaśnienie.
Z góry dziękuje za pomoc,
29 wrz 18:06
PuRXUTM: to polecenie jest trochę dziwne ... w każdej jednej szufladzie będzie co najmniej jedna kula.
Jak są 4 szuflady i 4 kule to jak mają być rozmieszczone kule we wszystkich szufladach to
nigdy nie będzie więcej niż jedna...
29 wrz 18:41
Ewelina: a bo tu trzeba obliczyć prawdopodobienstwo.. czyli wszystkich przypadkow było by 44 a
zdarzenie A= 4!? dobrze myślę?czyli P(A)= 4!44
29 wrz 18:51
PuRXUTM: ale na pewno dobrze przepisałaś polecenie
29 wrz 18:51
PuRXUTM: bo jak tak to
mocΩ=4*4*4*4=4
4
moc A=4*3*2*1=4!
| | 4! | |
czyli P(A)= |
| przynajmniej tak mi się wydaje, czyli tak samo jak Tobie  |
| | 44 | |
29 wrz 18:55
Mila: Dobrze.
29 wrz 20:03
Ewelina: dziękuję bardzo za pomoc

!
29 wrz 20:42
PW:
Czy ja dobrze czytam?
Oblicz prawdopodobieństwo tego że w każdej
jednej szufladzie będzie co najmniej jedna kula.
Myślę, że każdy jeden uczeń na takie proste pytanie odpowie.
29 wrz 20:56