Karolina: Witam, mam problem jak korzystając z praw zaprzeczenia koniunkcji oraz zaprzeczenia
alternatywy zapisać zaprzeczenia zdań:
a) √36≠2 i 4<0
b) 7(-7) = (49 v 5*0 = 0)
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
24 wrz 12:38
b.: Hmm... prawo jest takie:
nieprawda że (p i q) ⇔ (nieprawda że p) lub (nieprawda że q)
czyli
zaprzeczenie a) to: √36=2 lub 4≥0.
24 wrz 13:13
Karolina: dzięki.
Przypadek a jest w logiczny, ale w b nie pasują mi nawiasy po prawe stronie,
dlatego nie wiem jak to zrobić
24 wrz 14:31
b.: to prawda, dlatego też nie napisałem nic na temat b) - coś tam jest nie tak z
nawiasami...
a może miało być
( 7*(-7)=49 ) lub (5*0=0) ?
24 wrz 21:18