Przekształcenia wykresów funkcji, wyznacz taki punkt D, aby
Pablo: Dane są punkty: A(1,−1), B(4,−2), C(10, −9). Wyznacz taki punkt D, aby 2* wektor AB − 3* wektor
CD = wektor AC. zapis w zbiorze: 2*AB − 3*CD = AC (nad literami jest strzałka, zwrot w prawą
stronę − symbol wektora)
29 wrz 17:36
Pablo: błagam, pomóżcie, odpowiedź to D(9, −7)
29 wrz 18:24
Mila:
A(1,−1), B(4,−2), C(10, −9),D=(x,y)
AB→=[4−1,−2−(−1)]=[3,−1]
CD→=[x−10,y−(−9)]=[x−10,y+9]
AC→=[10−1,−9+1]=[9,−8]
2*AB − 3*CD = AC⇔
2*[3,−1]−3*[x−10,y+9]=[9,−8]⇔
[6,−2]−[3x−30,3y+27]=[9,−8]
[6−3x+30,−2−3y−27]=[9,−8]⇔
−3x+36=9
−3y−29=−8
−3x=−27⇔x=9
−3y=21⇔y=−7
D=(9,−7)
29 wrz 18:38
mimi:
D(xD, yD) ?
2*[4−1, −2+1]−3*[xD−10, yD+9]= [10−1, −9+1]
2*[3,−1] −3*[xD−10, yD+9]= [9, −8]
2*3−3xD+30= 9 i 2*(−1) −3yD−27= −8
xD=..... i yD=.....
dokończ ...
29 wrz 18:38
mimi:
29 wrz 18:38
Pablo: Dziękuje wam bardzo
29 wrz 19:01
Mila:
29 wrz 22:33