Zadanko
Darekkk: 1.Oblicz objętość i pole całkowite walca o przekroju osiowym w kształcie prostokąta o boku
długośći 12 i przekątnej długości 4√13
Jak rozwiązać to zadanie?
29 wrz 17:29
Darekkk:
29 wrz 17:35
Darekkk: Czy ktoś potrafi rozwiązać to zadanie
29 wrz 17:48
ciekawsky: A znasz wzory?
29 wrz 17:51
Darekkk: Objętość walca: V=Pi r2 H
Pole całkowite: Pc=2Pp+Pb=2 Pi r2 + 2 pi r H
Inaczej tego nie zapisze i co dalej?
29 wrz 17:58
dero2005:

I wariant
d = 12
D = 4
√13
H =
√D2 − d2 =
√208 − 144 =
√64 = 8
P
b = πdH = 96π
P
c = 2*P
p+P
b = 168π
V = P
p*H = 36π*8 = 288π
II wariant
H =12
D = 4
√13
d =
√D2 − H2 =
√208 − 144 =
√64 = 8
P
b = πdH = 96π
P
c = 5*P
p+P
b = 128π
V = P
p*H = 192π
29 wrz 19:01