geometria analityczna - okrąg
qwerty: 1) Dla jakich c prosta 4x − 3y + c = 0 jest styczną do okręgu x2 + y2 = 25 .
2) Znajdź równanie okręgu o środku (5,4), jeżeli jest on styczny zewnętrznie z okręgiem
x2 + y2 − 4x − 5 = 0 .
29 wrz 17:13
ZKS:
1)
Odległość tej prostej od środka okręgu musi być równa promieniowi tego okręgu.
29 wrz 17:25
5-latek: zadanie nr 1 .
1Ile wynosi promien tego okregu ?
2. Ile punktow wspolnych z okregiem ma styczna ?
Jakie sa wspolrzedne srodka tego okregu ?
Wykorzystaj wzor na odleglosc punktu od prostej
Zadanie nr 2 .
Wiemy kiedy okregi sa stycznie zewnetrznie . Wiec napisz rownanie okregu x2+y2−4x−5 w postaci
kanonicznej i wyznacz srodek i promien tego okregu . narysuj to w ukladzie wsolrzednych i
wiedzac kiedy okregi sa stycznie zewnetrznie wyznacz dlugosc promienia okregu o srodku (5,4) i
napisz jego ronanie
29 wrz 17:27
qwerty: odpowiedź to c=125 i c=(−125)
29 wrz 17:59