matematykaszkolna.pl
funkcje rys. ciekawsky: rysunekMam mniej więcej taką funkcję (normalnie jest parzysta, ale nie wyszło :<). Ciekawi mnie jej wzór i jak można przedstawić jej logarytm naturalny.
29 wrz 17:11
wmboczek: może być coś takiego −a|x|+1
29 wrz 17:30
ZKS: Przykładowo dla a = 2 zobacz jak wygląda wykres funkcji y = −2|x| + 1. Warunek to a ∊ (0 ; 1) i wtedy to wygląda dobrze.
29 wrz 17:37
ciekawsky: Nie rozumiem, ta przerywana kreska to asymptota (btw). Głównie mi chodzi o narysowanie ln(f(x)) − tzn. ln z tej funkcji.
29 wrz 17:43
ZKS: rysunek
 1 
Przykładowo a =

wykres y = −(a)|x| + 1 wygląda tak
 2 
 1 
y = −(

)|x| + 1.
 2 
29 wrz 17:51
Basia: rysunekniebieskie to wykres: f(x) = −(12)|x| + 1 ln(f(x) to mniej więcej coś takiego jak to czerwone prawie bo oszukałam trochę
29 wrz 17:55
Basia: rysunekmnie się jednak wydaje, że to jest inna funkcja różniczkowalna w zerze (a te "nasze" nie są, mają w zerze ostrze) i ma dwa symetryczne punkty przegięcia coś takiego; tylko wzoru nie mogę dopasować, ale wiem, że istnieje
29 wrz 17:59
Basia: rysunek
 x2 
już mam; to jest f(x) =

x2+1 
29 wrz 18:02
ciekawsky: Idealnie, bardzo dziękuję. Zastanawiałem się jeszcze nad −e(−x2)+1, ale Twoje rozwiązanie jest jeszcze lepsze. Mógłbym prosić o jakieś porady, jak bym dostał podobną funkcję na sprawdzanie?
29 wrz 18:14
ciekawsky: rysunekMam jeszcze taką funkcję zbliżoną do sin x. Ograniczona jest domeną do niebieskich punktów włącznie (tam x=0), maksymalna wartosc = 2, min. = −2. Czy wtedy funkcja odwrotna będzie też podobna do 1/(−sin x), tak jak narysowałem pomarańczowym?
29 wrz 18:31
Basia: rysunek Wykres funkcji odwrotnej do f(x) (o ile ta odwrotna istnieje) jest symetryczny do wykresu y=f(x) względem prostej y = x. Jest tak dlatego: f: x→y to f−1:y → x czyli jeżeli do wykresu f należy P(x,y) to do wykresu f−1 należy P(y,x) a to właśnie jest symetria względem prostej y=x Odgadywanie wzoru funkcji nie jest więc w ogóle potrzebne. Co do Twojego rysunku to ta funkcja nie jest różnowartościowa. Funkcja do niej odwrotna nie istnieje. Można zbudować funkcję odwrotną tylko rozpatrując f(x) w tym niebieskim przedziale. I to byłoby to czerwone, ale tylko od kropki do kropki.
29 wrz 20:39