ciągi
Szymon: Znajdź cztery liczby a, b , c , d takie, że ciąg (a,b,c) jest geometryczne, a ciąg (b,c,d) jest
arytmetyczny oraz a + b =21 i b+c+ 18 . Ma ktoś pomysł jak ruszyć to zadanko ?
29 wrz 17:02
5-latek: Piotr10 zadanko dla Ciebie
29 wrz 17:05
Saizou : mogę ja
29 wrz 17:08
Basia:
b
2 = a*c
2c = b+d
a+b = 21
b+c = 18 (tak ma być ?; czy jakoś inaczej)
a = 21−b
c = 18−b
i podstawiam do (1)
b
2 = (21−b)(18−b)
b
2 = 21*18 − 21b − 18b + b
2
39b = 21*18 /:3
13b = 21*6
dalej to już zwykłe rachunki, chociaż paskudne
na pewno dobrze przepisałeś ?
29 wrz 17:09
5-latek: Intensywnie sie zastanawiam
29 wrz 17:09
ZKS:
Jeżeli tam jest b + c = 18 to
| | 147 | | 126 | | 108 | | 90 | |
a = |
| ∧ b = |
| ∧ c = |
| ∧ d = |
| . |
| | 13 | | 13 | | 13 | | 13 | |
29 wrz 17:11
Szymon: b + c =18 − tak, przepraszam za wprowadzenie w błąd i dzięki za pomoc
29 wrz 17:13
rodorn: a=3
b=6
c=12
d=18
27 kwi 21:21