Prawdopodobieństw
lucas6274: W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Losujemy kolejno 3 kule. Czy bardziej prawdopodobne jest
wylosowanie trzech kul białych w przypadku losowania bez zwracania, czy ze zwracaniem?
29 wrz 16:42
lucas6274: pomocy
29 wrz 16:52
Basia:
losowanie ze zwracaniem:
|Ω| = 8*8*8
|A| = 5*5*5
P(A) = (
58)
3
losowanie bez zwracania"
|Ω| = 8*7*6
|B| = 5*4*3
| | 5*4*3 | | 5*3 | | 5 | | 5 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 8*7*6 | | 2*7*6 | | 2*7*2 | | 4*7 | |
| | 53 | | 7*53 | | 7*125 | | 875 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 83 | | 83*7 | | 7*83 | | 7*83 | |
| | 5*2*82 | | 640 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 7*83 | | 7*83 | |
29 wrz 16:56
lucas6274: dzięki
29 wrz 17:30