dla wyznaczonych parametrów m in
Przemek: Oblicz wartości m i n, dla których wielomian W(x) = x4 + mx2 + nx + 8 jest podzielny przez
wielomian P(x) = x2 +3x − 4 . Dla wyznaczonych m i n oblicz wszystkie pierwiastki wielomianu
W(x) .Mógłby ktoś pomóc w dzieleniu tych wielomianów? Bo wychodzą mi jakieś głupoty
29 wrz 16:27
Saizou : a czemu dzielić

P(x)=x
2+3x−4=(x+4)(x−1)
i z tw. Bezout
W(−4)=0
W(1)=0
obliczasz m i n a potem pierwiastki, 2 już masz
29 wrz 16:31
Kamix: Skorzystaj z twierdzenia Bezoute. Wielomian P(x) zapisz w postaci iloczynowej, czyli policz Δ
i:
x1=1
x2=−4
czyli P(x)=(x−1)(x+4)
Wiesz, że wielomian W(x) ma być podzielny przed wielomian P(x), czyli W(1)=0 i W(4)=0, Napisz
sobie układ równań:
0=1+m+n+8
0=256+16m+4n+8
Rozwiąż ten układ, wyznacz m i n i zadanko rozwiązane ; ))
29 wrz 16:33