Oblicz
heelpme: (3√24 − 23√81 + 3√192) : 3√3 =
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
29 wrz 16:16
Bellla: robię
29 wrz 16:26
Bellla: wynik to −5
=(2 3√3−3 3√3−4 3√3):3√3=−5
29 wrz 16:32
Bellla: 24 rozkładasz na czynniki , 81 również itd stąd masz te wyniki w nawiasie
29 wrz 16:32
5-latek: np tak
| 3√3*3√8−2*3√3*3√27+3√3*3√64 | |
| =U{3√3*2−3√3*2*3+3√3* |
| 3√3 | |
| | 3√3(2−6+4) | |
4}{3√3}= |
| = policz |
| | 3√3 | |
3√24=
3√3*
3√8 a
3√8=2 bo 2
2=8
3√81=
3√3*
3√27 a
3√27=3 bo 3
3=27
3√192=
3√3*
3√64 a
3√64=4 bo 4
3=64
29 wrz 16:34