..
Jan: Ktoś pomoże? Na płaszczyźnie są dane punkty A = (3,0) I B=(5,9). Na prostej y= 2x + 4 znajdź
punkt P, dla którego suma |AP|2 + |BP|2 jest najmniejsza.
29 wrz 15:47
Basia:
P(x; 2x+4)
AP
2+BP
2 = (3−x)
2+(0−2x−4)
2+(5−x)
2+(9−2x−4)
2 =
(3−x)
2 + [−(2x+4)]
2 + (5−x)
2 + (5−2x)
2 =
(3−x)
2+(2x+4)
2+(5−x)
2+(5−2x)
2
przekształć (wzory skróconego mnożenia)
dostaniesz funkcję kwadratową
współczynnik przy x
2 będzie dodatni
| | b | |
wartość najmniejszą wskazuje odcięta wierzchołka x = − |
| |
| | 2a | |
29 wrz 15:54