liczby
zadanie: Na każdej z k kartek napisano jedną z liczb 1,2,3,...,n. Czy stąd
wynika, że istnieje n kartek, na których napisano tę samą liczbę, jeżeli
a) k = 8, n = 60 ;
b) k = 7, n = 50 ;
c) k = 5, n = 21 ;
d) k = 6, n = 30 ?
skoro np. mam 5 kartek i n=21 to jak moge miec 21 kartek?
29 wrz 15:30
Basia: nie możesz

czy nie było odwrotnie ?
mam k=60 kartek i n=8 liczb
kartki mogę podzielić na grupy 8+8+8+8+8+8+8+4 (jest ich osiem)
czy może być tak, że żadna liczba nie powtórzy się osiem razy ?
nie może; musi się jakaś powtórzyć 8 razy
czyli muszę mieć n kartek z tą samą liczbą
ostatnie:
30 kartek i 6 liczb
dzielę na grupy 6+6+6+6+6
w każdej grupie piszę liczby 1,2,3,4,5,6
każda liczba powtarza się tylko 5 razy
nad (b) i (c) sam pomyśl
29 wrz 15:47
Basia:
jeszcze (a) trochę inaczej
60 kartek; 8 liczb
gdybym miała co najwyżej po 7 kartek z każdą liczbą byłoby ich tylko 7*8 = 56
czyli na tych kartkach: nr 57; nr 58, nr 59, nr 60 któraś z liczb musi się powtórzyć
ósmy raz
29 wrz 15:59
zadanie: dziekuje
29 wrz 16:11