Zbadaj, dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązanie
Kott: |x−2|·|m|=−3
Dane jest równanie z niewiadomą x.
Zbadaj, dla jakich wartości parametru m∊R równanie ma rozwiązanie.
29 wrz 15:28
Basia:
dla m=0 dostaniesz
|x−2|*0 = −3
0 = −3
sprzeczność, czyli dla m=0 nie ma rozwiązania
dla m≠0 możesz podzielić przez |m| i masz
| | −3 | |
x−2 = U{−3}{|m|| lub x−2 = − |
| |
| | |m| | |
| | 3 | | 3| | |
x = 2− |
| lub x = 2+ |
| |
| | |m| | | |m| | |
i to są dwa różne rozwiązania, bo
−3 = 3 czyli nigdy
29 wrz 15:33
Kott: Dziękuję bardzo
29 wrz 15:38
pigor: ...., czego można było sie spodziewać ... i tylko uzasadnić np. tak :
L−ewa strona danego równania nieujemna dla ∀x,m∊r, zaś P−rawa stała ujemna . ...
29 wrz 15:38
5-latek: Mialem pisac to samo ale zauwazylem twoj wpis
29 wrz 15:39