rownania logarytmiczne
Kuba:
29 wrz 15:22
Patryk: logx=−log(x+1)
plus dziezina.
29 wrz 15:52
Kuba: | | logx | |
a mozna cos takeigo ze trzenosze na druga storne i mam |
| + log 10=0? |
| | log(6x−5) | |
29 wrz 15:55
29 wrz 15:56
Patryk: to jest ten sam przykład czy inny,dlaczego tam jest 6 a tu nie ?.co co to da ?
29 wrz 15:56
Patryk: nie nie
29 wrz 15:56
Kuba: | | logx | |
A TO 6 Z INNEGO PRZYDKADLU SORRY znaczy tam jest |
| i tak samo ze x/(x+1) + 10 = 0 |
| | x+1 | |
29 wrz 15:59
Kuba: czyli tylko tak jak mowisz dzieki bo tej wlasnosci nie widzialem ale to jestsposob
29 wrz 15:59
Kuba: a cos takeigo log
2(12−2
x) = 5− x
29 wrz 16:00
Patryk: nie rozumiem cie ,nie pomogę
29 wrz 16:02
Kuba: dobra tamten przyklaad juz ogarnalem juz nie wazne a to drugi jest i czy umiesz go zrobic? ten
z x w potedze, bo jak niby mam zrobic log
2 z wyrazenia 5−x
29 wrz 16:04
Patryk: log2a=b
a=2b
analogicznie
log2(12−2x)=5−x
25−x=12−2x
29 wrz 16:06
Patryk: dalej umiesz ?
29 wrz 16:06
Janek191:
log
2 ( 12 − 2
x) = 5 − x ⇔ 12 − 2
x = 2
5 − x ⇔ 12 = 2
5 *2
−x + 2
x ⇔
| | 1 | | 32 | | 32 | |
⇔ 12 = 32* |
| + 2x ⇔ |
| + 2x = 12 ⇔ ( |
| + t = 12 ∧ t = 2x )⇔ |
| | 2x | | 2x | | t | |
⇔ (32 + t
2 = 12 t ∧ t = 2
x ) ⇔ ( t − 4)*( t − 8) = 0 ∧ t = 2
x ) ⇔
⇔ ( 2
x = 4 ∨ 2
x = 8 ) ⇔ x = 2 ∨ x = 3
======================================
29 wrz 16:13
Kuba: dzieki
29 wrz 22:05