Dla jakich wartości a i b liczby 3 i -1 są pierwiastkami wielomianu.
asia: Dla jakich wartości a i b liczby 3 i −1 są pierwiastkami wielomianu.
x3+ax2+bx−3?
Znajdz trzeci pierwiastek tego wielomianu.
30 wrz 11:55
AS: Za x podstaw najpierw 3 potem −1 dostaniesz układ dwóch równań
z niewiadomymi a i b. i po sprawie.
30 wrz 12:09
Bogdan:
Najwygodniej jest tu zapisać wielomian w postaci iloczynowej.
Przyjmujemy oznaczenie: x3 = p to trzeci pierwiastek wielomianu.
W(x) = (x − 3)(x + 1)(x − p) ⇒ w(x) = (x2 − 2x − 3)(x − p)
W(x) = x3 − px2 − 2x2 + 2px − 3x + 3p
W(x) = x3 + (−p − 2)x2 + (2p − 3)x + 3p
a = −p − 2
b = 2p − 3
−3 = 3p ⇒ p = −1
a = 1 − 2 = −1,
b = 2*1 − 3 = −5.
Odp.: a = −1, b = −5, x3 = −1, W(x) = x3 − x2 − 5x − 3
30 wrz 12:10
Bogdan:
Dzień dobry Asie. Dobrego dnia życzę
30 wrz 12:12