wzory skróconego mnożenia
flo:
Pomocy

Należy poniższe przykłady zapisać w postaci iloczynu. Wiem, jakie wyniki powinny wyjść, problem
w tym, że nie rozumiem dlaczego. Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś poza rozpisaniem rozwiązania,
byłby w stanie mi wytłumaczyć jakie błędy robię i dlaczego powinno być tak, a nie inaczej. Mam
z tego jutro kartkówkę, więc ważne dla mnie, żeby zrozumieć.
Napiszę przykłady i prawidłowe rozwiązania i to, czego nie rozumiem w poszczególnych
przykładach. Będę wdzięczna już za samo rozpisanie rozwiązań, ale gdyby ktoś zechciał mi pomóc
w zrozumieniu, to byłoby miło. Dzięki.
a) −z
2+25w
2=(5w+z)(5w−z)
tutaj wynik wyszedł mi odwrotny, czyli −z
2+25w
2=(z+5w)(z−5w), a w tym wypadku to chyba robi
różnicę, bo odejmowanie nie jest przemienne (5w−z czy z−5w to nie jest to samo)
b) 2
14x
2−1
79y
2=(1
12x+1
13y)(1
12x−1
13y)
tutaj w ogóle jakoś nie mogę całości ogarnąć. i skąd się wzięło 1
13y?
c) 5p
2−4q
2=(
√5p+2q)(
√5p−2q)
d) 25−2x
2=(5−x
√2)(5+x
√2)
e) 13−y
2=(
√13−y)(
√13+y)
no a tutaj to te pierwiastki są dla mnie problemem, też nie rozumiem skąd i dlaczego i po co

Wiem, że naknociłam strasznie, ale może ktoś się nade mną ulituje. Z góry dziękuję.
29 wrz 15:00
Basia:
a)
−z2+25w2 = 25w2 − z2 = (5w−z)(5w+z)
b)
214x2 − 179y2 =
94x2 − 169y2 =
(32x−43y)(32x+43y)
i tak zostawiłabym, ale to co napisałaś też jest poprawne
c)
5p2 − 4q2 = (√5*p − 2q)(√5*p + 2q)
tam u Ciebie chyba p "wlazło" pod pierwiastek, a tak nie jest
pozostałe w porządku
29 wrz 15:12
flo: Okej, dziękuję, trochę mi rozjaśniłaś.
29 wrz 15:18
Basia:
dla każdego a≥0 możesz sobie napisać a = (√a)2
więc jeżeli masz
13−y2 = (√13)2 − y2 = (√13−y)(√13+y)
albo
5p2 − 4q2 = (p√5)2 − (2q)2 = ................
29 wrz 15:20
flo: Czyli jakby ten pierwiastek "wskakuje" tylko wtedy, kiedy nie możemy wyciągnąć jakby tego
pierwiastka, tak? W sensie, że np. z 4q2 no to pierwiastek z 4, to 2. a jak mamy 5, to
pierwiastka się nie da wyciągnąć, dlatego się go pisze, tak?
29 wrz 15:25