Wykaż, że długość najkrótszego i najdłuższego boku dzieli się przez 3.
krymeer: Długości boków czworokąta są kolejnymi liczbami naturalnymi. Wykaż, że jeśli obwód czworokąta
jest liczbą podzielną przez 3, to długość najmniejszego boku i długość najdłuższego boku też
są liczbami podzielnymi przez 3.
29 wrz 14:51
irena_1:
n, n+1, n+2, n+3 − długości boków czworokąta
n+n+1+n+2+n+3=4n+6
6 dzieli się przez 3, więc− jeśli liczba 4n+6 dzieli się przez 3, to liczba 4n musi dzielić się
przez 3, a stąd− liczba n musi dzielić się przez 3.
Stąd− liczba (n+3) też musi być podzielna przez 3.
29 wrz 15:01
Basia:
to są cztery kolejne liczby naturalne czyli jedna musi być podzielna przez 3,
druga przy dzieleniu przez 3 musi dawać resztę 1, a trzecia resztę 2, a czwarta znowu 0
masz cztery możliwości
3k; 3k+1; 3k+2; 3k+3
lub
3k−1; 3k; 3k+1; 3k+2
lub
3k−2; 3k−1; 3k; 3k+1
lub
3k−3; 3k−2; 3k−1; 3k
przeanalizuj je
29 wrz 15:03
pigor: .... ,

rozwinę myśl (ostatnie 2 linijki)
irena 1 :
n, n+3 najkrótszy i najdłuższy bok, to jeśli
3 | n ⇒ n=3k i n+3= 3k+3= 3(k+1) ⇒ 3 | (n+3) c.n.w. ...
29 wrz 15:26