W trójkącie ABC , mamy dane : AC=4 , BC=AB-2 oraz kąt ACB =60 stopni. Oblicz
GOGA: W trójkącie ABC , mamy dane : AC=4 , BC=AB−2 oraz kąt ACB =60 stopni.
Oblicz sinusy kątów CAB i ABC .
Prosze o rozpisanie zadania k rok po kroku

!
29 wrz 14:39
Basia:

γ=60
z tw.cosinusów masz
a
2 = 4
2 + (a−2)
2 − 2*4*(a−2)*cosγ
a
2 = 16 + a
2−4a + 4 − 8(a−2)*
12
a
2 = a
2 + 20 − 4a − 4(a−2)
a
2 = a
2 + 20 −4a −4a + 8
0 = −8a + 28
8a = 28
a−2 =
72−
42 =
32
teraz zastosuj tw.sinusów
| a | | a−2 | | 4 | |
| = |
| = |
| |
| sin60 | | sinα | | sinβ | |
podstaw dane i wylicz sinα i sinβ
29 wrz 14:54
Gustlik:

Wskazówka: Zastosuj oznaczenia jak na rysunku i najpierw oblicz x z tw. cosinusów:
x
2=4
2+(x−2)
2−2*4*(x−2)*cos60
o
Będziesz znał długości boków AB i BC.
A potem z tw. sinusów:
oraz
29 wrz 14:56
GOGA: a dlaczego są takie oznaczenia ,że AB=x i CB =x−2, ?
a gdy jest tak AB=x i BC=x+2 to wychodzi źle

?
30 wrz 17:46
Mila:
|BC|=|CB|=x−2 z treści zadania, po oznaczeniu AB=x
Jeśli dałaś x+2 to zmieniłaś długość BC.
30 wrz 18:10
GOGA: Jakie BC=CB=x−2 , ?
30 wrz 21:48
GOGA: już wiem o co chodzi wielkie dzięki
30 wrz 21:59
Kacyper:

nudziło mi się to narysowałem sobie czołg
18 maj 19:12
5-latek: No piekny
18 maj 19:17