Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci
Anabellka: a) √11+2√10
b) √3+2√2 − √3−2√2
29 wrz 14:31
Saizou : √11+2√10=√(1+√10)2=l1+√10l=1+√10
29 wrz 14:32
Saizou : podpunkt b zrób sama
29 wrz 14:33
Anabellka: równa się 4
√2
29 wrz 14:35
Saizou : nie
29 wrz 14:40
Anabellka: Moment moment, już wiem o co chodzi, jeszcze raz spróbuję
29 wrz 14:41
Anabellka: Równa się 2
29 wrz 14:42
Gustlik: ad a) Korzystasz z poniższych wzorów, trochę więcej pisania, ale duuuzo mniej kombinowania, niż
wzorami skróconego mnożenia:
gdzie x=
√a2−(b√c)2
√11+2√10=
x=
√112−(2√10)2=
√121−4*10=
√121−40=
√81=9
| | √11+9 | | √11−9 | |
√11+2√10= |
| + |
| = |
| | √2 | | √2 | |
| | √20 | | √2 | |
= |
| + |
| =√10+√1=1+√10 (pod pierwiastkami można mnożyć, dzielić, a |
| | √2 | | √2 | |
więc i skracać, tylko wynik zostanie pod pierwiastkiem)
ad b) Oblicz te dwa pierwiastki wzorami j.w. i potem odejmij wyniki.
29 wrz 14:48
Saizou :
29 wrz 14:48