Wartość bezwzględna
Kate: |2x−4|= 4−2x
29 wrz 14:25
pigor: ..., np. tak :
z własności modułu (wartości bezwzględne) liczby :
|2x−4|= 4−2x ⇔ 2|x−2|= 2(2−x) ⇔ |x−2|= 2−x ⇔
⇔ |x−2|= −(x−2) ⇔ x−2 ≤ 0 ⇔
x ≤ 2 ⇔
x∊(−∞;2] . ...
29 wrz 14:32
Anabellka: Dziękuję ślicznie
29 wrz 14:38
pigor: ..., lub tak :
|2x−4|= 4−2x ⇔ 2|x−2|= 2(2−x) ⇔ |x−2|= 2−x ⇔
⇔ |2−x|= 2−x ⇔ 2−x ≥ 0 ⇔
x ≤ 2 ⇔
x∊(−∞;2 ] .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no a 3−ci sposób, to "po bożemu" przedziałami : dla 2x−4<0 lub 2x−4≥ 0,
ale to zostawiam już Tobie . . ...
29 wrz 14:38