V W M
Misia: Oblicz:
a2+b2= ?
Jak to można zapisać ?
29 wrz 14:23
Saizou : a2+b2=(a+b)2−2ab=(a+b)2−(√2ab)2=(a+b+√2ab)(a+b−√2ab)
29 wrz 14:29
Misia: Dziękuję
29 wrz 14:34
ICSP: ooo
Saizou a cóż to ?
29 wrz 14:48
Basia:
Saizou a podstaw a= −1 i b=1
(−1)2+12 = 2 i jak najbardziej istnieje
(−1+1)2−2*(−1)*1 też
ale czy istnieje √2*(−1)*1
tak nie wolno; nie masz żadnego założenia dotyczącego znaku a*b
29 wrz 15:07
ICSP: ogólnie wystarczy wziać dowolne liczby a , b spełniające dwa warunki :
1
o a ≠ 0 oraz b ≠ 0
2
o sgn(a) ≠ sgn(b)
i już rozwiązanie
Saizou jest błędne
29 wrz 15:12
5-latek: Saiziou chyba chce zeby
ICSP odszedl od nas przedwczesnie
29 wrz 15:14
Basia: A może
Saizou już liczy w zespolonych; wtedy to co napisał jest poprawne

założenia, że a,b∊R też tam w końcu nie ma

i żądania, że wynik ma być w R

a my się sami ograniczamy do R, bo mamy zawsze z tyłu głowy obecną szkołę średnią
29 wrz 15:27
5-latek: Witaj
Basiu 
nie sadze zeby studendtka pytala o takie rzeczy .
29 wrz 15:30