Ile wynoszą współczynniki a,b, jeśli suma algebraiczna:
ktoś ;-): a) 4x2+ax+b przyjmuje wartość 3 dla x=1 oraz wartość 9 dla x=2
b) −3x3+ax2+bx+2 przyjmuje wartość 4 dla x= −1 oraz wartość 20 dla x=2
c) x4+ax3+bx2+2 przyjmuje wartość 11 dla x= −3 oraz wartość 7 dla x=1
29 wrz 14:22
Grzech667: to proste, zadania z Wielomianów
a) W(x)= 4x2+ax+b
W(1)=4*1+a+b=3
W(2)=4*4+2a+b=9
po rozwiązaniu równań powstaje nam układ równań
a+b=(−1) ∧ 2a+b=(−7)
Odp. a=(−6) ∧b=5
jeżeli chcesz sprawdzić czy poprawnie rozwiązałaś zadanie podstawiasz do wzorów otrzymany wynik
L=4−6+5=3=P
L=16−12+5=9=P
następne zadania rozwiązuje się analogicznie do tego
29 wrz 23:46